Open Monumentendag 2022

Ook dit jaar doen wij weer mee met Open Monumentendag en heten u van harte welkom voor: Lezingen van hoveniers  over heemtuinen en tuinonderhoud. Ecologen over biodiversiteit in de praktijk en groenbeheer voor een natuurinclusieve stad.

Zaterdag 10 september 14:00
Eddy Schabbink (sr. adviseur IPC Groene Ruimte en expert biodiversiteit) over biodiversiteit: van kwantiteit naar kwaliteit
Een sterke biodiversiteit is essentieel voor het (voort)bestaan van plant, dier en mens. De kwaliteit van onze fysieke leefomgeving staat sterk onder druk. Eddy Schabbink legt de relatie tussen biodiversiteit en onze leefomgeving. Een integrale kijk op thema’s zoals onder andere klimaatadaptatie, waterberging, hittestress, plaagbestrijding en de verbluffend grote relatie met biodiversiteit.
https://www.ipcgroen.nl/home

Zondag 11 september 13.30
Nicole de Rop (ecologische medewerker Stadsdeel Amsterdam Zuid) over tuinbeheer en onderhoud.
Met speciale aandacht voor beheer en onderhoud van de Koeienweide in het Vondelpark en vanzelfsprekend het Weiland van het Uitzicht van Huis te Vraag.
https://groenebuurten.nl/vondelpark/locaties/

Zondag 11 september 15:30
Stephan Schillemans (hovenier van het Dr. Jac. P. Thijssepark in Amstelveen)
In Amstelveen is de naam “heempark” bedacht. De heemparken in Amstelveen verschillen van de latere heemparken, zoals die in de jaren zestig zijn ontstaan. Heemparken in Amstelveen zijn geen verzamelingen van nagebootste (cultuur)landschappen met bepaalde plantengemeenschappen. In het Dr. Jac. P. Thijssepark spelen de composities en de belevingswaarde een grote rol.
De dynamiek van de beplanting is groot. De kruiden en planten blijven niet vast op hun plek staan maar verspreiden zich door uitzaaien en uitlopen.  Voortdurend moet worden afgewogen waar de natuur haar gang kan gaan en waar moet worden ingegrepen.
https://thijssepark.nl/dr-j-p-thijssepark/

Op beide dagen:
Doorlopend rondleidingen en vertoning van de documentaire over de de maker van dit aardse paradijs: De Klimop rouwt nog steeds van Barbara den Uyl.

https://www.openmonumentendag.nl/monument/30-begraafplaats-huis-te-vraag/

 

Datum

sep 10 - 11 2022
Expired!

Tijd

10:00 am - 5:00 pm