Soep met ‘Radio Donna’: AFGELAST

Gecanceld door onvoorziene herstelwerkzaamheden zijn de komende tijd helaas geen activiteiten mogelijk…We doen er alles aan om jullie weer snel te mogen verwelkomen in ons Open Huis!

Soep van Brit de Jong, wees welkom vanaf 17.30

Met:
De aanslag op Radio Donna
Op 9 januari 1979 stormt een fascistisch commando in Rome Radio Donna binnen, waarbij de vijf aanwezige vrouwen, Nunni, Anna, Gabriella, Rosetta en Linda, ernstig gewond raken terwijl ze hun programma voor huisvrouwen uitzenden.

In die jaren maakte Brit de Jong deel uit van het Nederlandse feministische collectief “Domitila”, dat zich bezighield met internationale solidariteitsactiviteiten voor alle vrouwen. De Domitila-groep bestond uit Nederlandse vrouwen die al jaren in het buitenland woonden.

De aanval op Radio Donna markeert het begin van een liefdevolle, politieke en menselijke samenwerking tussen de vijf vrouwen die door de aanvallers zijn getroffen. In samenwerking met het Domitila-collectief werden de vijf vrouwen uitgenodigd naar Nederland en vervolgens werden enkele Nederlandse feministen burgerlijke partijen in het proces tegen de aanvallers dat in 1985 zou plaatsvinden.

De ontmoeting tussen Italiaanse en Nederlandse feministen zorgt er ook voor dat er een liefdesverhaal tot bloei komt tussen Brit en Linda, die een gelukkig seizoen beleven tussen Italië en Nederland. Vóór Linda’s dood in 2012 beloofde Brit haar dat ze een boek zou schrijven om het verhaal van de aanslag in haar eigen woorden te vertellen en de samenwerking tussen de huisvrouwen van Radio Donna en de feministen van Domitila te vieren.

Na de soep wordt een documentaire uit 1992 van Nouchka van Brakel vertoond, waarin de figuur Linda Ingafù wordt geportretteerd. De duur is 25 minuten (in het Italiaans en Nederlands). In een interview met Yvonne Scholten, correspondent voor de Volkskrant in 1979, vertelt Linda over de aanslag, maar ook over het liefdesverhaal tussen haar en Brit, twee bejaarde ‘kuikens met een lesbisch hart’.

Brit de Jong maakt de soep deze week en is aanwezig met haar boek

Datum

dec 22 2023
Expired!

Tijd

5:30 am - 9:00 pm