Een Rouwritueel en Ode aan onze Amsterdamse stadsgenoten

Het is een winderige novemberavond, het is al aan het schemeren, je loopt door een laantje, daar staat een mobiele kruidentuin, je schenkt jezelf een kopje kruiden- troost thee in. Een geluid spoort aan om verder te lopen, door een klein paadje wandel je verder , tot je op een open plek komt waar een wollen ligstoel je uitnodigt, je gaat liggen en een totale ontspanning komt over je heen. Je hoort namen fluisteren, of is het de wind?

Een Rouwritueel en Ode aan onze Amsterdamse stadsgenoten
Een rituele happening georganiseerd door Botanic Circus.

Botanic Circus is een kunstenaarsduo bestaande uit Nina Boas en Arlette van Laar.

‘Wij beiden hebben persoonlijke ervaring met rouwprocessen en hebben manieren gevonden om met dit verdriet om te gaan. Rouw is vaak omgeven door taboes en wordt zelden openlijk besproken, we worden slecht voorbereid in onze hedendaagse cultuur op dit grote verlies. Samen met bezoekers willen we rituelen uitvoeren, zoals het delen van troost-kruidenthee en het blazen van de namen van onze geliefde overledenen. Dit evenement is bedoeld voor alle Amsterdammers, ongeacht leeftijd, om rouw bespreekbaar te maken, troost te bieden en bovenal te vieren wie iemand was. Rituelen kunnen een anker zijn in tijden van verlies. We willen ruimte creëren voor iedereen om na te denken over rouw, hun eigen manieren van heling te ontwikkelen en geïnspireerd te raken.’

Nina Boas en Arlette van Laar werken sinds 2019 samen. Van Laar komt uit de vormgeving/theaterwereld en creëert belevingsinstallaties, Boas heeft een beeldende kunst achtergrond en werkt als performance/maker en is tevens buurtbewoonster in de rivierenbuurt. Zij delen de wens het publiek mee te nemen op een innerlijke reis om de verbinding met de natuur te herstellen. Door middel van rituelen, kostuums, installaties en performances geven zij hier uiting aan. Botanic Circus bestaat uit verschillende installaties die gebieden als zelfheling, verstilling en verbeelding verkennen. Gezondheid vormt daarbij het vertrekpunt. Zij creëren een omgeving waarin buurtbewoners kunnen ontspannen en de natuur om hen heen opnieuw ervaren. De installaties die ze in de buurt neerzetten, zoals fluister ervaringen en een stoomjurk belevenis, dragen bij aan het verbeteren van het welzijn en bieden een moment van vertraging en rust. Een andere installatie, de Mobiele Theetuin zorgt juist voor ontmoeting en verbinding.

https://ninaboas.hotglue.me/?botanic+circus

http://www.ninaboas.com/
https://arlettevanlaar.wordpress.com/about/

Datum

nov 15 2023
Expired!

Tijd

3:00 pm - 6:00 pm